3 техники на дишане, които ти помагат да освободиш стреса и подобриш концентрацията си

 

Дишането е най-важната функция на тялото, всички други функции зависят от него. Правилното дишане е необходимо за добро физическо здраве. Подобрява и нашите познавателни способности; чувството ни за щастие и благополучие; нашето самоуважение и воля; и нашия духовен растеж; помага на тялото да разтовари стреса и напрежението в ежедневието.

Да дишаш правилно означава да дишаш дълбоко. Когато вдишваме дълбоко, кръвта се зарежда с достатъчно кислород, който се транспортира до всички части на тялото. Едно пълно издишване освобождава въглеродния двуокис и отпадъчните продукти от тялото.

Основните функции на всички части на тялото зависят от поемането на достатъчно количество кислород.

По-дълбокото дишане дава повече кислород на тялото и изпълва тялото с повече енергия. Ето защо, когато се чувстваме без енергия или депресирани, силно се препоръчва дълбоко дишане и аеробни упражнения.

Когато се чувстваме неспокойни и тревожни, трябва да вдишаме дълбоко в корема и да издишаме напълно през устата. По този начин създаваме повече пространство и освобождаваме цялото напрежение в тялото.

Как можем да се погрижим за доброто си здраве и прилив на енергия в тялото

Ето три прости упражнения, които можеш да практикуваш, за да подобриш дишането и общото си здраве:

1. Седни удобно с прав гръб. Раменете трябва леко да се изтеглят назад. Отпусни ръцете си в скута, с длани нагоре. В тази позиция теглото на тялото се понася главно от ребрата и позицията може лесно да се поддържа.

Бавно вдишвай и брой до шест, докато вдишваш. Задръж като броиш до три. Бавно издишай през носа като броиш до шест. Задръж и брой до три. Започни с шест повторения и постепенно увеличи до дванадесет. Когато направиш всички повторения, вдишай дълбоко и задръж дъха за няколко секунди. След това свий устните си, сякаш ще свириш с уста, без да раздуваш бузите си и издишай силно въздуха през устните. Спри за момент, като задържиш въздуха и издишай още малко въздух. Продължи, докато издишаш напълно въздуха.

Фокусът в това упражнение е ритъма и усещането за ритъм на вибриращото движение в цялото тяло.

Ще се почувстваш по-спокоен и освежен.

Ако ритмичното дишане се извършва всеки ден в продължение на два месеца, тялото ще изпита състояние на дълбока релаксация и почивка. Ще се освободиш от стреса и умората, а това ще доведе до усещане за мекота и лекота в цялото тяло.

2. Легни на пода и се отпусни напълно с ръцете си върху слънчевия сплит (разположен по средата между пъпа и сърцето). Вдишвай през носа и издишай през устата бавно и дълбоко няколко пъти.

Започни да дишаш ритмично, както е посочено в предишното упражнение. С всяко вдишване си представяй, че приемаш енергия, която се абсорбира от тялото и нервната система. С всяко издишване визуализирай как жизнената енергия от слънчевия сплит се разпространява в цялото тяло. Визуализирай как тази енергия достигате до всички части на тялото – мускули, органи, кости – изпращаш енергия и сила на цялата си система. В това упражнение няма никакво усилие. Всичко, което трябва да направиш, е да създадеш вътрешна картина за това, което възнамеряваш да се случи с тялото и да му позволиш да се случи.

Това упражнение значително освежава и укрепва нервната система и дава усещане за почивка в цялото тяло. Много е полезно, ако чувстваш умора или липса на енергия.

3. Седни удобно, така че главата, врата и торса да са разположени в права линия.

Преди да започнеш практиката, трябва да определиш капацитета си за дишане. Затвори дясната си ноздра с десния палец и започни да вдишваш през лявата си ноздра със собствения си ритъм, като отброяваш. След това затвори лявата си ноздра с десния си показалец, освобождавайки дясната си ноздра и издишай, като отброяваш. По-ниската стойност ще ти покаже капацитета ти на дишане. Например, ако отброиш 7 при вдишване и 5 при издишване, 5 е капацитета ти на дишане в момента.

След това започни практиката на равни интервали, като отброяваш до 5.

С десния палец затвори дясната си ноздра и започни да вдишваш през лявата си ноздра като отброяваш до 5. След това дръпни палеца и затвори лявата си ноздра с десния си показалец, освобождавайки дясната си ноздра и издишай през нея, като отброяваш до 5. След това, без да сменяш пръстите вдишай през дясната ноздра и отново сменяйки пръстите, издишай през лявата. Продължи практиката по този начин. Направи дванадесет кръга.

Важно за тази техника е да следваш собствения си ритъм, така че да няма усилие, да вдишваш и издишваш на равни интервали. Когато практикуваш редовно това дишане, увеличавай продължителността на вдишването и издишването, но винаги на равни интервали, без паузи между вдишването и издишването. Дишането трябва да е бавно, да се прави с лекота и без напрежение.

Тази техника има успокояващ ефект, подобрява концентрацията, облекчава безпокойството и възстановява баланса между двете половини на тялото.

Бъди нежен с тялото си и се наслаждавай на процеса!

Как медитацията може да ти помогне да подобриш концентрацията и креативността си, да намалиш стреса и тревожността, да станеш по- фокусиран прочети тук.

ВЗЕМИ СВОЯТА КНИГА - ПОДАРЪК

 

КАК ДА БЪДА ГОСПОДАР НА ЖИВОТА СИ -

ПРАКТИЧЕСКИ СТЪПКИ И УПРАЖНЕНИЯ

Успешно заяви своята книга-подарък! Провери своя имейл!

Pin It on Pinterest

Share This