Как медитацията ни помога да бъдем по-фокусирани в целите си и по-ефективни  в ежедневието

 

Медитацията е състояние на ума, в което присъстваме напълно  с настоящия момент. Тя е перфектния инструмент, с който да подобрим концентрацията и креативността си, да намалим стреса и станем по- фокусирани, както и да бъдем по-ефективни на работното си място или в свободното си време.

Обикновено нашият ум е зает с много неща и създава шум, опитвайки се да ни убеди, че всичко е важно. Когато умът ни е напрегнат,  това води до чувство на натиск и тревожност в тялото. Когато тялото е неспокойно и напрегнато, тези усещания изпращат на ума посланието, че има нещо, за което трябва да се притеснявате и по този начин порочният кръг продължава.

Как можем да излезем от този модел?

Когато умът стане тих и ясен, естествено чувстваме, че всичко е наред. Тялото ни е спокойно, дишаме по-дълбоко и имаме усещане за мир и благополучие.

С присъствието, което расте чрез медитацията, ние сме в състояние да се отдръпнем от драмата и хаоса на нашия живот и да открием спокойствие в себе си

С редовна медитативна практика,  откриваме по-дълбоки слоеве на живота и състоянието на присъствие във всеки момент става естествения ни начин на живеене.

Всичко, което трябва да направиш, е да отделиш 15 минути на ден последователно (което е около 4 дни в годината) от живота си за практикуването на медитация.

Ето няколко ключови стъпки, които да направят медитацията приятна част от твоя ежедневен живот:

 

  1. Седни удобно и притихни. Нека тялото ти да бъде съвсем неподвижно. Остани мълчалив и просто гледай мислите си, които вървят една след друга през ума. Не е нужно да ги следваш, да спориш с тях или да се опитваш да ги спреш. Гледай ги, сякаш са облаци в небето, които идват и отминават и ти не е нужно да правиш нещо за тях. Просто наблюдавай мислите, каквито са, без да е необходимо да правиш нещо, бъди свидетел.

 

  1. Усещай, наблюдавай усещанията и позволявай това, което се случва. Нека да бъде точно както е. Понякога може ще дойдат неудобни или болезнени чувства. Не се идентифицирай с тях, просто ги наблюдавай! Не ги осъждай и не се опитвай да ги променяш! Бъди съпричастен и любящ към всички тези чувства. Гледай към тях, сякаш гледаш към любим човек. Каквото и да идва, просто го наблюдавай, с приемане и любов! Ако забележиш, че започваш да съдиш по някакъв начин, позволи си да наблюдаваш оценките, които даваш. Просто стани свидетел.

 

  1. Потопи се в усещанията на тялото си, усети дълбоко корема си и чувствай как с всяко издишване се потапяш все по-дълбоко в усещанията на тялото си. Чувствай как това те прави центриран и присъстващ в настоящето.

 

  1. Когато навлизаме надълбоко в тялото и изследваме, започваме да виждаме и неща за себе си, които често не са лесни за приемане. Не ги съди и оценяй, наблюдавай ги спокойно и позволявай на това, което е да бъде такова, каквото е. Бъди любопитен изследовател. Като оставаме присъстващи и наблюдаващи, ние се научаваме да разширяваме вътрешното си пространство и за това, което не ни харесва и да даваме пространство на нашите чувства и емоции, без да реагираме. Когато си позволим да отидем по-дълбоко и да останем отворени, ще забележим, че нещо се трансформира, без да правим нищо за това.

 

Медитацията не трябва да бъде сериозна дейност, в която има много усилие и желание за конкретен резултат. Тя  може да бъде радостно занимание, което постепенно да се превърне в начин на живот.

Постепенно, чрез практикуването на медитация, осъзнаването на нашето тяло, мисли, чувства и действия нараства и се чувстваме спокойни и фокусирани в ежедневието и професионалната сфера.

Как практикуване на осъзнато дишане може да ти помогне да освободиш стреса натрупан в ежедневието и да подобриш концентрацията си, прочети тук.

 

ВЗЕМИ СВОЯТА КНИГА - ПОДАРЪК

 

КАК ДА БЪДА ГОСПОДАР НА ЖИВОТА СИ -

ПРАКТИЧЕСКИ СТЪПКИ И УПРАЖНЕНИЯ

Успешно заяви своята книга-подарък! Провери своя имейл!

Pin It on Pinterest

Share This